onsdag 25 november 2009

FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor

Onsdagen den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Denna dag uppmärksammades i Riksdagen med ett seminarium på samma tema. Talmannen Per Westerberg öppnade seminariet med ett inledningsanförande i vilket han underströk vikten av fortsatt kamp mot våldet mot kvinnor – både i Sverige och internationellt.

Gun Heimer är professor i kvinnomedicin med särskild inriktning mot våld i nära relationer Hon är även överläkare och föreståndare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, obstetrik och gynekologi vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Hon höll ett mycket uppskattat föredrag där hon underströk vikten av att uppmärksamma problemet med våld mot kvinnor på en bred front och att anmälningsbenägenheten måste öka. Hon nämnde även Kvinnofridslinjens jourtelefonlinje 020-50 50 50 som en viktig kanal för att kunna nå de utsatta kvinnorna.

Christer Hallerby, statssekreterare för integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, pekade även han i sitt tal om vikten av internationellt samarbete för att minska våldet mot kvinnor. Han beskrev även regeringens arbete för att möta detta problem och pekade på behovet av informationsspridning och förbättrat samarbete mellan samhällets olika aktörer.

Efter hans anförande frågade jag honom om varför inte Sverige, (som ratificerade FN:s Kvinnokonvention CEDAW redan 1981,) har lagstiftat om förbud mot tvångsäktenskap. Tvångsäktenskapen är ju inget annat än legaliserade våldtäkter. Christer Hallerby svarade att frågan är under utredning.

Sammantaget var det ett mycket givande seminarium och kampen mot våldet mot kvinnor fortsätter med oförminskad styrka. Jag kommer personligen att lägga stor kraft inom detta tyvärr högst angelägna område.