onsdag 18 mars 2009

Krafttag mot trafficking och prostitution

Slaveriet finns mitt bland oss. Barn, kvinnor och män, från början lurade av falska löften eller utsatta för hot och våld, är här i vårt land utan kontakter och pass och kan varken språk eller lagar.

Människohandel – vår tids slaveri – är ett mycket allvarligt brott. Många har del i denna brottslighet. Naturligtvis människohandlarna som cyniskt utnyttjar sina medmänniskor. Handeln med människor förutsätter en marknad där det går att tjäna pengar och alla som agerar på den marknaden har därför också ett ansvar.

I kampen mot människohandel och annan grov organiserad brottslighet har polis och åklagare fått effektivare verktyg. Hemlig rumsavlyssning kan nu användas för att samla bevis mot allvarliga brott sedan domstol gett tillåtelse. Regler som ökar möjligheten att ta i beslag utbyte från allvarlig brottslighet har också trätt i kraft på senare tid.

För att förstärka arbetet mot det som är grov organiserad brottslighet – människohandel, narkotikasmuggling, vapenhandel m m – inrättas under våren och försommaren nio aktionsgrupper, spridda över landet, med 200 specialutbildade poliser. Flera andra satsningar genomförs, bland annat för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället och för att göra samarbetet mellan kommun, polis, näringsliv och andra aktörer bättre.

För att särskilt bekämpa sexuell människohandel, trafficking, och prostitution har alliansregeringen tagit fram en handlingsplan med 36 konkreta åtgärder. Genom handlingsplanen ges människor ökat skydd och stöd i form av uppsökande verksamhet, skyddat boende och rehabiliteringsinsatser. Särskilda åtgärder riktas till barn och ungdomar.

Det handlar även om stärkt förebyggande arbete, stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, ökad kunskap och ökad nationell och internationell samverkan. Satsningar görs till exempel för att utbilda lärare, polis, åklagare och domare och för att motverka efterfrågan av köp av sexuella tjänster. Samarbete mellan länder är en nödvändighet mot brottslighet som rör sig över gränser. Stöd till samarbete mot människohandel i Östersjöregionen är en av flera insatser på detta område.

Tillsammans gör dessa insatser det betydligt svårare att tillhöra grov organiserad brottslighet, på samma gång som hjälp och stöd för de som lever i skuggan av våld och övergrepp förstärks. Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna är eniga om dessa satsningar.

Sverige blir ordförande i EU hösten 2009. Vi i Alliansens partier hoppas då kunna förstärka kampen mot narkotika, människohandel och annan grov gränsöverskridande brottslighet inom EU ytterligare, samtidigt som brottsofferfrågor och rättsäkerhetsgarantier sätts i fokus.