fredag 18 december 2009

Ökad rättssäkerhet stärker förtroendet

Om människor ska känna förtroende för rättsväsendet måste brottsligheten bekämpas effektivt. Brotten ska utredas och i största möjliga utsträckning leda till åtal. Tiden mellan polisanmälan och rättegång ska vara kort. Däremot får brottsbekämpningen inte bli så effektiv att den sker på bekostnad av rättssäkerheten.

Rättssäkerheten är avgörande för människors förtroende. Vi kan tyvärr inte fullt ut skydda oss mot misstag inom rättsväsendet. Däremot kan reglerna så långt möjligt vara utformade så att misstag inte leder till att oskyldiga döms.

Vi är nu mitt inne i en genomgång av de regler som ska stärka rättssäkerheten i brottmål. Här är tre punkter där det nu är aktuellt att undersöka behovet av ny lagstiftning:

1. Det är grundläggande att polis och åklagare agerar objektivt i brottsutredande verksamhet. Dock saknas idag uttryckliga bestämmelser om att detta krav på objektivitet gäller även före och efter en avslutad förundersökning (brottsutredning). Det kan behöva tydliggöras hur långt den s.k. objektivitetsprincipen sträcker sig.

2. Brottsutredningar ska noga dokumenteras. Det är viktigt för möjligheten att utreda brott och för att den misstänkte ska kunna få veta vad som läggs till last. Det bör eventuellt bli obligatoriskt att spela in förhör. Det bör eventuellt införas regler för den dokumentation som åklagare bedömer inte har betydelse för utredningen och därför inte tar med i förundersökningsprotokollet.

3. Resning innebär att en tidigare dom upphävs och är en av få möjligheter att angripa en dom som har vunnit laga kraft. Idag saknas särskilda bestämmelser som anger i vilka situationer utredning, till exempel förhör, ska göras när någon har begärt resning. Det är viktigt att resningsförfarandet är tydligt och förutsebart. Det bör prövas om det behövs en särskild lagreglering kring resningsförfarandet.

Alla ska vara säkra på att man får en rättvis och rättssäker behandling om man kommer i kontakt med svenskt rättsväsende. Det ska vi ständigt sträva efter.
Jämför vi med andra länder har vi i Sverige ett stort förtroende för rättsväsendet. Det grundläggande förtroendet har ökat på senare år, mellan år 2006 och 2008, visar uppgifter från Brottsförebyggande rådet. Vi i Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna kommer att fortsätta det arbete som är påbörjat för ett rättsväsende som i alla delar fungerar väl