tisdag 14 april 2009

Ny politik för gränsöverskridande brottslighet

Europa har förändrats de senaste 50 åren. Där vi tidigare såg motsättningar och krig ser vi idag ett gränslöst samarbete mellan Europas länder. Vi européer rör oss genom Europa på ett sätt som tidigare generationer aldrig kunnat föreställa sig. Detta är självfallet positivt. Men även brottsligheten rör sig lättare. Nästan all narkotika som finns i Sverige kommer hit via annat EU-land. Människohandel och IT-brottslighet är till sin natur gränsöverskridande. Svenska kriminella gäng ingår i internationella nätverk.

För att komma till rätta med brottsligheten i Sverige räcker det därför inte att vi i Sverige blir bättre på brottsbekämpning. Den internationella brottsligheten måste bekämpas redan innan den kommer hit. Vi måste därför samarbeta mer kring brottsbekämpning i Europa.

Vi måste bli bättre på att utbyta information. Om varje medlemsland helt på egen hand ska bygga upp en kunskapsbas om den internationella brottsligheten kommer kriminaliteten alltid ha övertaget. Vi har redan kommit överens om flera instrument om informationsutbyte mellan brottbekämpande myndigheter. Vi håller just nu på och genomför en överenskommelse som kopplar samman våra länders bilregister, DNA-register och fingeravtrycksregister. Att lättare få fram DNA eller fingeravtryck från andra länder kommer leda till att fler narkotikasmugglare och människohandlare åker fast.

Dessutom måste våra brottsbekämpande myndigheter bli bättre på att samarbeta i större utredningar. Europol förbättrar samarbete mellan respektive lands polis mot organiserad brottslighet och terrorism. Eurojust underlättar samordnade utredningar mellan Europas åklagare i stora brottsutredningar.

Vi måste också se till att lagstiftningen mot den allra grövsta brottsligheten har vissa gemensamma inslag. När det gäller t.ex. narkotika och människohandel är det rimligt att det finns vissa miniminivåer för vad som ska vara straffbart. Om ett land ser mindre allvarligt på narkotikabrott leder det till att narkotikan rör sig lättare i hela Europa.

Vi har inom EU också kommit överens om instrument för att erkänna varandras domar och beslut. Döms man till fängelse i ett annat medlemsland ska man helst avtjäna straffet i sitt eget land. Döms man till böter i ett land ska böterna kunna drivas in över hela EU. Det kunde tidigare ta lång tid att få misstänkta brottslingar överlämnade mellan medlemsstaterna. Nu kan det gå på några dagar. Den enskilde slipper långa frihetsberövanden i väntan på överförande och förutsebarheten ökar. Vi kommer arbeta för att dessa åtgärder ska följas av fler och att de vi redan kommit överens om förbättras.

Ett förstärkt samarbete om brottsbekämpning måste dock gå hand i hand med ett utbyggt skydd för den enskildes rättigheter inom EU. Vi behöver komma överens om ökad rättssäkerhet i brottmål vad gäller exempelvis rätt till försvarsadvokat, tolkning och information om vad man är misstänkt för. Dessutom behöver skyddet för enskildas personuppgifter stärkas. En nödvändig balans mellan brottsbekämpning och den enskildes rättigheter måste upprätthållas.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet och några veckor senare blir Sverige ordförandeland i EU. Vi Moderater vill förstärka samarbetet inom EU mot narkotika, människohandel och annan grov gränsöverskridande brottslighet, samtidigt som rättssäkerhetsgarantier och brottsofferfrågor sätts i fokus.