lördag 28 februari 2009

Svartklubbar ska stängas - inte legaliseras

Det vore välbehövligt att polisen får befogenhet att stänga verksamheter som bryter mot ordningsstadgan eller alkoholföreskrifterna. Brandmyndigheten har idag rätt att stänga verksamheter som bryter mot brandföreskrifterna.
Den S-ledda kulturnämnden i Malmö har satsat en miljon kronor på en utredning om den så kallade spontankulturen. Deras slutsats är att ”kommunen ska gå på svartklubb för att leta lämpliga kandidater till alkoholtillstånd” eftersom ”[sådana] klubbar upplever regler för alkoholtillstånd och öppettider som ett hinder”. Det är nog ett av de minst genomtänkta förslagen på länge.

Polisen och andra myndigheter har fört en långvarig kamp mot svartklubbar och i slutet av 2007 presenterades ett tio-punktsprogram mot ungdomsbrottslighet där kampen mot svartklubbarna var central. Svartklubbar är ett hot mot samhället eftersom de ofta drivs av kriminella och organiserad brottslighet. Samtidigt fungerar de även som en rekryteringsbas för ungdomar som kan lockas in ett yrkeskriminellt liv.

Det ligger alltså i samhällets intresse att bekämpa svartklubbarna. Därför är det häpnadsväckande att ledande kommunala företrädare vill legalisera svartklubbarna och därmed förbättra möjligheterna för den organiserade brottsligheten att fortsätta sin ljusskygga verksamhet.

”Det är vår idé och jag tror fortfarande på den”, säger Charlotte Bergström (MP) till Sydsvenskan 3 feb. Mycket ska man höra innan öronen trillar av, men det här tar nog priset. Inte nog med att de röd-gröna vill legalisera svartklubbarna – man vill dessutom göra det med dina, dvs skattebetalarnas pengar. Denna oansvarighet måste stoppas.

Malmö är redan hårt ansatt av kriminella gäng och organiserad brottslighet och alla goda förslag för att bekämpa dem är välkomna. Men att eliminera kriminaliteten genom att legalisera dess verksamhet är definitivt fel väg att gå. Man skyddar inte hönsen genom att ge räven nycklarna till hönshuset.